Etappi 2


Saariselkä MTB Maratonin alkuperäistä 40km reittiä on ajettu vuodesta 2011 lähtien. Legendaarisen reitin seuraaja on itseoikeutetusti "Vellinsärpimän lenkki", jonka tiesimme haluavamme etappikisan reiteille heti kun kansallispuiston säännöt sen mahdollistavat. Jos meiltä kysytään, niin tämä on hienoin suunnittelemamme etappi ikinä!

Nousumetrejä!

Jotta homma ei kävisi liian helpoksi, reitin alku käy keräämässä tutut nousumetrit Kaunispäältä, Palopäältä ja Urupäältä. Kaunispäälle noustaan tuttua reittiä, ja ensimmäiset kaksi kilometriä ajetaan etuauton perässä. Kaunispään jälkeen reitti kiikkuu Palopäälle, josta aukeaa huikeat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin. Palopään huipulta lähtee Palopää Flowtrailinakin tunnettu huikea mutkitteleva polkualamäki kohti Joikun kotaa. Palopään jälkeen kiivetään vielä Urupäälle.

Magneettimäen päältä kurvataan takaisin kohti Saariselkää, ja ensimmäistä huoltoa, joka sijaitsee 20 kilometrissä Trail Bear's Choisen jälkeen. Ensimmäisestä huollosta kannattaa ottaa mukaan riittävästi energiaa ja tarvittavat pyörän huoltovälineet. Seuraava järjestäjän huolto on nimittäin vasta Luulammella.

Vellinsärpimän lenkki liikkuu alueella, jossa kännykän kuuluvuus on olematon ja erämaa osaa olla armoton. Kaveria pitää auttaa aina.. Mutta etenkin tällaisella alueella, jossa kännykkä ei kuulu oletamme että osallistujat varautuvat reitille asiaankuuluvasti ja kaveria autetaan. Emme myöskään pidä itsestäänselvyytenä kansallispuiston poluilla liikkumista, joten luonnon kunnioitus on ensiarvoisen tärkeää, jotta voimme nauttia kansallispuiston poluista myös tulevaisuudessa! Eli toivomme, ettei reiteiltä löydy yhtään roskaa kisan jälkeen, eikä märkiä tai teknisiä kohtia kierrellä! Deal?!?

Kohti kansallispuistoa

Hieman ennen Luttoa reitti siirtyy Urho Kekkosen kansallispuistoon ja samalla maasto muuttuu hitaammaksi. Aluksi reitti on kangaspohjaista mönkijän uraa, ja Vellinsärpimän tuvan jälkeen polku muuttuu kapeammaksi. Saatat luulla, että maasto on tasaista, mutta oikeasti reitti nousee tasaisesti monen kilometrin ajan. Hivuttava piilonousu selittää jaloissa ilmenevät hyytymisen tuntemukset.

Ennen Taajoslaavua polku kurvailee pienien idyllisten lampien välissä, ja lopulta mutkittelee loivaa alamäkeä kohti Taajoslaavua. Taajoslaavulta reitti jatkuu pääosin tasamaalla hienona polkuna avarassa mäntymetsässä. Välillä polku ylittää pieniä puroja, ja lopuksi kiipeää Luuvaaran yli. Järjestäjän huolto sijaitsee Luulammella.

Lisää nousumetrejä!

Luulammen jälkeen reitti jatkaa kohti Kiilopään nousua. Ettei kukaan pääsisi liian helpolla, Kiilopäälle kiikutaan superjyrkkää sorastettua uraa pitkin. Jos liikenteessä vähemmän kiireisellä aikataululla, nousun huipulla on hieno paikka pitää ylimääräistä maisemataukoa. Huipulta Kiilopäälle lasketellaan vauhdikkaasti polkua pitkin.

Kiilopäällä on hyvä paikka oman huollon järjestämiseen. Kiilopäältä matka jatkuu kohti Sivakkalaavua. Järjestäjän kolmas huolto sijaitsee Kiilopääntien ylityksen yhteydessä.

Ahopää

Kolmannen huollon jälkeen suunnataan uudelle reittiosuudelle joka sisältää alkuun nopeaa latupohjaa, sitten kivistä mönkijäuraa ja lopulta aivan kapeaa poronpolkua. Tämän jälkeen vuorossa on vielä Ahopään nousu ja huikea kivikkoinen alamäki Ahopään pohjoisrinteellä. Laskun jälkeen on vielä vuorossa hieno polkupätkä Pieranvaaran ympäristössä kunnes saavutaan perjantailta tutulle loppulenkille kohti Vahtamapäätä.