FAQ

Kysymyksiä ja vastauksia:

Miten Saariselälle kannattaa matkustaa?

Saariselkä sijaitsee nelostien varrella, 260km napapiirin pohjoispuolella. Ivalon kansainvälinen lentokenttä sijaitsee 20min ajomatkan päässä Törmäsessä, ja kiskoja pitkin pääsee Rovaniemelle asti.

Mistä majoitus kannattaa varata?

Saariselällä löytyy majoitusvaihtoehtoja moneen makuun. Hyvätasoisten hotellien lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia huoneisto- ja mökkivaihtoehtoja.

Varaa majoituksesi kisakeskuksesta, Santa's Hotel Tunturista!

Mitä eroa etappikisan sarjoilla on?

Saariselkä MTB Stagesilla on sarjoja vähän joka lähtöön.

  • Elite: elite-sarja on tarkoitettu kilpureille ja rahapalkinnoista kilpaillakseen pitää olla ilmoittautunut eliteen. Lisenssiä ei kuitenkaan tarvita.
  • Sport: sport-sarja ajaa samat matkat kuin elite, mutta rennommalla otteella. Tämä sarja jaetaan ikäluokkiin syntymävuoden perusteella. Lopputuloksissa palkitaan 1-3 nopeinta sarjan koosta riippuen.
  • DUO: Mix-sarjoissa nais-, mies- ja sekaparit ajavat omissa sarjoissaan samat matkat kuin edellämainitut sarjat. Parien pitää edetä koko matka yhtä matkaa.
  • Juniorit: Junnuille on kolme ikäluokkasarjaa tytöille ja pojille. Sarjat ovat 12, 15 ja 18v. 12- ja 15-vuotiaan junnut ajavat lyhyemmät reitit, joiden yhteispituus on noin 50km. 18-vuotiaat ajavat samat reitit kuin elite ja harraste.
  • Adventure: Adventure-sarjat ajavat samat matkat kuin junnut, eli yhteensä kolmena päivänä noin 50km.
  • eAdventure: eAdventure sarja on seikkailusarja sähköpyörille. eAdventure ajaa samat matkat kuin elite ja harraste. Tämän sarjan on tarkoitus mahdollistaa ainutlaatuinen Saariselkä MTB Stages kokemus myös sellaisille pyöräilyn harrastajille, jotka eivät ehkä ilman sähköä selviäisi kolmen päivän koettelemuksesta. eAdventure ei siis ole kisasarja, eikä siinä näin ollen oteta aikaa tai jaeta palkintoja.

Tutustu kisan sääntöihin täällä.

Miten sää?

Lapin kesä on lyhyt ja vähäluminen - vanhassa sananlaskussa piilee totuuden siemen. Elokuussa Saariselällä voi olla +25 lämmintä tai voi tulla räntää vaakatasossa. Viime vuosina Saariselkä MTB Stagesin aikaan on saatu maistaa jäämeren tuulta, mutta se ei tarkoita sitä etteikö lämmintäkin voisi olla. :) Joka tapauksessa säätila voi muuttua silmän käänteessä, ja se pitää ottaa huomioon pukeutumisessa. Saariselälle ei kannata lähteä minään vuoden aikana ilman pitkiä kalsareita.. :)

Parhaiten sääennustukset osuu yleensä kohdilleen Ilmatieteenlaitoksella.

Millaiset maastot Saariselällä on?

Jos yhdellä sanalla pitäisi vastata niin hienot! :) Meidän polut kulkevat avotunturissa ja avarissa mäntymetsissä. Kylän itäpuolen polut ovat suureksi osaksi Urho Kekkosen kansallispuistossa ja länsipuoliset polut Hammastunturin erämaa-alueella.

Saariselän laajasta polkuverkostosta saamme kiittää alueella aikojen saatossa liikkuneita poromiehiä, kullankaivajia ja vaeltajia. Niin poronhoito kuin kullankaivuukin näkyy maastossa edelleen elävänä kulttuurina.

Tunturit takaavat sen, että Saariselän maastoista löytyy Suomen suurimpia korkeuseroja ja pisimpiä nousuja. Maanpinnan ohut kunttakerros puolestaan takaa sen, että etenkin tunturireiden huipuilla kulkevat polut ovat kivikkoisia.

Entä millainen pyörä passaa Saariselän maastoihin parhaiten?

Suosittelemme Saariselkä MTB Stagesille täysjoustoista pyörää, ja vielä mieluiten 29 tuumaisilla renkailla. Tosin läskipyörät on aina pärjänneet meidän poluilla hyvin, ja on joku (hullu) joskus pyöräillyt etapit läpi täysjäykällä pyörälläkin. Välityksissä kannattaa ottaa huomioon, että pitkissä ja paikka paikoin jyrkissäkin nousuissa saatat kaivata kevyempää välitystä kuin monissa muissa Suomen kisoissa.

Kaikista tärkeintä kuitenkin on huolehtia, että lähdet Saariselkä MTB Stagesille vain ihan täydessä iskussa olevalla pyörällä. Jos sinulla epäilyttää, että onkohan jarrupalat päässyt kulahtamaan, jousitus huollon tarpeessa tai vaihteet ihan hollillaan, niin suosittelemme lämpimästi vierailemaan lähimmässä pyörähuollossasi. Mikään ei ole rasittavampaa kuin renklaava pyörä...